Wegański ratatuj | dynia | żółte buraki | batat

awayproject|wegański ratatuj dynia zółty burak batat

Słoneczna i bajeczna jesień w Oslo. Można spacerować bez końca. Kulinarnie to fajny i smakowity czas. Brakuje mi na tutejszych straganach śliwek, wyboru jabłek i gruszek. Można na szczęście wykorzystać królową sezonu- dynię. Połączyłam ją z żółtymi burakami, nazywanymi również złotymi burakami. 

wegańskie_ratatuj-dynia_żółteziemniaki_batat

 Przygotowałam  aromatyczny wegański ratatuj. Rozgrzewające jednogarnkowe danie na jesienne popołudnie.

jesień w oslo away project

Wegański ratutauj z dynią, żółtymi burakami i batatem

składniki:

  • 1/2 średniej wielkości dyni
  • 2  żółte buraki
  • 1 batat
  • 1 czerwona cebula
  • 3 marchewki
  • 2 małe filetowe rzepy | opcjonalnie
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/3 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1/2 litra bulionu warzywnego | wody

przygotowanie:

  • wszystkie warzywa obieram i kroję. Cebulę pokroiłam w grubsze piórka, marchewki w talarki, pozostałe produkty w grubą kostkę.
  • w głębokim naczyniu podgrzewam oliwę, wrzucam cebulę. Kiedy cebula zmięknie dorzucam przyprawy. Podsmażam, aby wydobyć aromat.
  • dodaję dynię, buraki i batat. Podsmażam 5-7 minut. Jeżeli przyprawy przywierają do dnia, dodaję odrobię wody. Całość mieszam.
  • dodaję marchewki, rzepę i pomidora. Całość mieszam. Pozostawiam pod przykryciem 2-3 minuty. Dodaję bulion|wodę, zalewam nieco poniżej poziomu warzyw, aby potrawa była gęsta. Jeżeli wolisz inną konsystencję, dodaj więcej bulionu|wody.
  • gotuję pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Bon appetit!

wegański ratatuj|dynia|żółte buraki| batat awayproject

awayproject.pl blog podróżniczy przepis wegański gulasz