Dyniowy hummus | ciecierzyca | cynamon

 

awayproject-pumpkin-hummus-z-dynia-6

Dynia wciąż ma swoje wielkie 5 minut. Na szczęście nie tylko jako lampion, straszący upiornymi zębiskami. Najważniejsze są historie kuchenne, w których dynia chętnie poddaje się różnorodnym relacjom. I to z wielką gracją. W połączeniu z ciecierzycą i kombinacją przypraw, daje pyszną przekąskę- dyniowy hummus.

awayproject-pumpkin-hummus-z-dynia-3

hummus z dynią

składniki

  • 1 i 1/2 szklanki dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1/3 łyżeczki nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • szczypta chilli
  • sól
  • 2 łyżki oliwy | oleju sezamowego
  • 1 i 1/2 szklanki ciecierzycy
  • 7 łyżek ziaren sezamu

przygotowanie

  • dynię obieram, wycinam pestki, kroję w kostkę.
  • dynię można upiec w piekarniku lub poddusić na patelni pod przykryciem, ja wykorzystałam patelnię.
  • na patelnię wlałam 2 łyżki oliwy, dodałam dynię oraz mieszankę zmielonych wcześniej przypraw.
  • pod przykryciem, dusiłam dynię do miękkości, niekiedy mieszając.
  • po ostudzeniu, w blenderze połączyłam dynię z ciecierzycą oraz sezamem, miksując na jednolitą masę. Dodałam sok z połówki cytryny oraz szczyptę soli. Ponownie wymieszałam.
  • hummus najczęściej jemy jako przekąskę z selerem naciowym, surowymi marchewkami oraz pieczywem.

Bon appetit!

awayproject-pumpkin-hummus-z-dynia dyniowy hummus

awayproject-pumpkin-hummus-z-dynia-4 dyniowy hummus

awayproject.pl blog podróżniczy

  • Uwielbiam hummus i uwielbiam dynię, ale nie wpadłabym na pomysł by je połączyć :3

    • Zatem to smaki idealne dla Ciebie :)