Domowe żelki | gruszki | cynamon | wanilia

awayproject-domowe-żelki-z-gruszki14

Domowe żelki to pyszna alternatywa dla sklepowych misiów. Są idealne do popołudniowej kawy i jako dodatek do przekąski w pracy. Bardzo proste w przygotowaniu i przepełnione smakiem. My się zajadamy.

awayproject-domowe-żelki-z-gruszki-home-made-gummies-pears7

Domowe  żelki z gruszek

składniki

  • 6 dojrzałych gruszek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 laska wanilii | 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki miodu
  • 30 gram  substancji żelującej | żelatyny
  • dodatkowo naczynie naczynie z wysokim brzegiem, np. niewielką brytfankę, formę do tarty czy tortownicę. Ja użyłam tortownicy o średnicy 20 cm.

przygotowanie

  • gruszki obieram i usuwam gniazda nasiennie, przecieram na grubej tarce.
  • w garnku o grubym dnie zagotowuję gruszki, dodaję wanilię i cynamon.
  • na małym ogniu gotuję przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  • dno naczynia z wysokim brzegiem wykładam  papierem do pieczenia.
  • zdejmuję garnek z kuchenki. Gruszki rozcieram dodatkowo blenderem, aby uzyskać jednolitą masę.
  • z 6 gruszek otrzymałam 1 litr płynu | przecieru.
  • do wciąż gorących gruszek dodaję substancję żelującą |  żelatynę, dokładnie mieszam.
  •  całość wylewam do formy, odstawiam do wychłodzenia. Wstawiam do lodówki na 4-5 godzin.
  • całość wyjmuję, kroję w kostkę około 2 cm x 2 cm.
  • przechowuję w lodówce.

Bon appetit!

awayproject-domowe-żelki-z-gruszki-home-made-gummies-pears2

 

 

awayproject-domowe-żelki-z-gruszki5

awayproject-domowe-żelki-z-gruszki4