Arktyczna whisky z Norwegii

myken glass whisky w arktycznej wody

W Norwegii powstaje pierwsza na świecie arktyczna whisky. Niedaleko koła podbiegunowego, u wybrzeży Helgeland w Norwegii znajduje się niewielka wyspa Myken. W jednej z opuszczonych przetwórni rybnych grupa miłośników whisky otworzyła destylarnię. Roar Larsen, jeden z pomysłodawców, zauroczył się  wyspą podczas podróży tamtejszym wybrzeżem. Wraz z przyjaciółmi, właśnie tam postanowił realizować swój pomysł produkcji arktycznej whisky.

Arktyczna whisky

Projekt realizuje grupa przyjaciół, którzy miłością obdarzają na równi, dobrą whisky oraz malutką Myket. Roar Larsen, który jest pracownikiem naukowym w dziedzinie chemii w instytucie SINTEF w Tronhdeim, przygotowywał się do utworzenia destylarni przez kilka lat. Początkowo mieszkańcy wyspy, podchodzili z dystansem do przyjeżdżających miłośników whisky. Dopiero po 2 latach wizyt na wyspie,  udało mu się kupić jeden z opuszczonych domów. Kolejnym krokiem był zakup starej przetwórni rybnej. Dzięki tej lokalizacji, niepowtarzalnym składnikiem Whisky Myket, jest woda morska pochodząca wprost z Morza Arktycznego.

myken copper

Pierwsze dębowe beczki, które zostały wypełnione 28 grudnia zeszłego roku, butelkowane będą nie wcześniej, niż w okolicach Bożego Narodzenia 2017. Jak mówią twórcy, produkcja whisky to ciężka praca, która dodatkowo każe długo czekać na swoje efekty. Smak whisky ocenić będzie można dopiero za 3, 6 lub 10 lat. Przez lata whisky nabiera smaku w dębowych beczkach. Na bukiet składa się dodatkowo sól, aromat szczypty siana, liści tytoniu, wanilii i przede wszystkim morza.

myken whisky b

myken whisky team

Równolegle z procesem powstawania whisky w Myken Destilleri powstaje gin, bo jak mówią pomysłodawcy: whisky potrzebuje czasu, a gin można wytworzyć dużo szybciej. Pierwsze butelki ginu już są w sprzedaży.

myken gin

myken day

myken gin b

Wyspa Myken w Norwegii

myken island

Myken to jedna z wysepek w archipelagu należącym do gminy Nordland. Składa się z około 40 wysp, wysepek i raf. Oddalona jest 32 kilometry od lądu. W przeszłości, na wyspie znajdowała się osada rybacka, której działalność stanowiła centrum aktywności mieszkańców. Obecnie opustoszała i niemalże wyludniona, jest miejscem stałego zamieszkania dla dziesięciu mieszkańców.

myken no

Na wyspie znajduje się również latarnia morska, która wciąż jest w użytku. Latarnia jest również otwarta dla przyjezdnych i umożliwia wynajem miejsc noclegowych.
Raz dziennie z Myken odpływa łódź, łącząca wyspę z Lurøy i Vågaholmen.

myken aurora no

Photos Sigurd Fandago Myken Distillery

awayproject.pl blog podróżniczy